Vanaf 2022 betaalt u een (verlaagd) vast tarief als basis en een variabel bedrag voor het verwerken van uw restafval. Het variabel bedrag betaalt u achteraf en kunt u zelf beïnvloeden door meer of minder afval te scheiden.
In 2022 betaalt u alleen het vaste (basis)tarief. Voor uw verbruik (het variabel bedrag) betaalt u achteraf, in 2023. Hoeveel u dan gaat betalen is afhankelijk van hoe vaak u uw minicontainer met plastic, metaal (blikjes) en drinkpakken (PMD)+restafval aan de weg zet of een zak met PMD+restafval in de verzamelcontainer gooit.
Variabel tarief is gebaseerd op gemiddelde afvalscheider
Het vaste tarief dat u in 2022 betaalt is lager dan het totale bedrag dat u in 2021 betaalde. Voor het verschil kunt u een aantal zakken PMD+restafval in de ondergrondse afvalcontainer gooi- en (0,75 cent per klepbeweging) of een aantal minicontainers (3 euro per container) aan de weg zetten.
Vaak wordt gedacht dat het variabel tarief is bedoeld om kosten te verhogen. De gemeente wil hiermee bereiken dat er meer afval wordt gescheiden. Wie gemiddeld afval scheidt is ongeveer even veel kwijt als in 2021, vermeerderd met 1,6 % inflatie. Lukt het u om minder PMD+restafval over te houden, dan betaalt u ook minder. Zo rekent de gemeente met het variabele bedrag eerlijker af voor het verwerken van PMD+restafval.
Bij de berekening van de tarieven is uitgegaan van de hoeveelheid zakken en minicontainers die gemiddeld worden aangeboden, per type huishouden. Voor een huishouden met meerdere personen is dat 104 zakken (klepbewegingen) per jaar, of 26 minicontainers. Voor een tweepersoonshuishouden is het 72 zakken per jaar of 18 minicontainers en voor een eenpersoonshuishouden 52 zakken per jaar of 13 minicontainers. Kijk voor tarieven en berekeningen op www.barendrecht.nl/gemeentebelastingen.
Met uw pas naar alle containers in uw wijk
Woont u in hoogbouw? Dan kunt u met uw pasje uw PMD+restafval in alle ondergrondse containers voor PMD+restafval in uw wijk kwijt.
Gaat de klep niet open?
Ondergrondse containers worden geleegd voordat ze helemaal vol zijn. Gaat de klep niet open? Dan wordt er niets geregistreerd. Gaat de klep gedeeltelijk open? Dan is de oorzaak meestal een beklemming door bij- voorbeeld een groot stuk karton. De klepbeweging wordt dan wel geregistreerd. Geeft u het door aan BAR Afvalbeheer, dan wordt dit gecorrigeerd.